Soukromé prohlížení, prohlížení v režimu InPrivate, režim inkognito má mnoho jmen, ale v každém prohlížeči má stejnou základní funkci. Soukromé prohlížení nabízí určité vylepšené soukromí, ale není to stříbrná kulka, díky které byste byli online zcela anonymní.

Režim soukromého prohlížení mění způsob, jakým se váš prohlížeč chová, ať už používáte Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Apple Safari, Opera nebo jakýkoli jiný prohlížeč, ale nemění způsob, jakým se chová cokoli jiného.

Co prohlížeče běžně dělají

Při běžném procházení webový prohlížeč ukládá údaje o vaší historii prohlížení. Když navštívíte webovou stránku, váš prohlížeč zaznamená návštěvy do historie vašeho prohlížeče, uloží soubory cookie z webu a uloží data formulářů, která může později automaticky vyplnit. Ukládá také další informace, jako je historie souborů, které jste si stáhli, hesla, která jste si vybrali k uložení, vyhledávání, která jste zadali do adresního řádku prohlížeče, a kousky webových stránek, aby se v budoucnu zrychlily časy načítání stránek. (také známá jako mezipaměť).

Někdo s přístupem k vašemu počítači a prohlížeči by mohl na tyto informace narazit později, třeba tak, že něco napíše do vašeho adresního řádku a váš webový prohlížeč navrhne webovou stránku, kterou jste navštívili. Samozřejmě mohou také otevřít vaši historii procházení a zobrazit seznamy stránek, které jste navštívili.

Některé z těchto sběrů dat můžete ve svém prohlížeči zakázat, ale takto fungují výchozí nastavení.

Co dělá soukromé prohlížení

Když povolíte režim anonymního prohlížení, také známý jako režim inkognito v prohlížeči Google Chrome a prohlížení v režimu InPrivate v aplikaci Internet Explorer, váš webový prohlížeč tyto informace vůbec neukládá. Když navštívíte webovou stránku v režimu soukromého prohlížení, váš prohlížeč nebude ukládat žádnou historii, soubory cookie, data formulářů ani nic jiného. Některá data, jako jsou soubory cookie, mohou být uchována po dobu trvání relace soukromého prohlížení a ihned po zavření prohlížeče zahozena.

reklama

Když byl poprvé představen režim soukromého prohlížení, webové stránky mohly toto omezení obejít ukládáním souborů cookie pomocí zásuvného modulu prohlížeče Adobe Flash, ale Flash nyní podporuje soukromé prohlížení a nebude ukládat data, když je povolen režim soukromého prohlížení.

Soukromé prohlížení také funguje jako zcela izolovaná relace prohlížeče, například pokud jste se přihlásili na Facebook ve své běžné relaci prohlížení a otevřete okno soukromého prohlížení, nebudete přihlášeni k Facebooku v tomto okně soukromého prohlížení. Stránky s integrací Facebooku můžete prohlížet v okně soukromého prohlížení, aniž by Facebook vázal návštěvu na váš přihlášený profil. To vám také umožňuje používat relaci soukromého prohlížení k přihlášení k více účtům najednou, například můžete být přihlášeni k účtu Google ve své běžné relaci prohlížení a v okně soukromého prohlížení se přihlásit k jinému účtu Google.

Soukromé prohlížení vás chrání před lidmi, kteří mají přístup k vašemu počítači, kteří sledují vaši historii prohlížení, váš prohlížeč nezanechá žádné stopy ve vašem počítači. Zabraňuje také webovým stránkám používat soubory cookie uložené ve vašem počítači ke sledování vašich návštěv. Při použití režimu soukromého prohlížení však vaše prohlížení není zcela soukromé a anonymní.

Hrozby na vašem počítači

Soukromé prohlížení brání vašemu webovému prohlížeči ukládat o vás data, ale nezabrání ostatním aplikacím ve vašem počítači sledovat vaše prohlížení. Pokud máte v počítači spuštěný program pro záznam kláves nebo spywarovou aplikaci, může tato aplikace sledovat vaši aktivitu při procházení. Některé počítače mohou mít také nainstalovaný speciální monitorovací software, který sleduje procházení webu, soukromé procházení vás nebude chránit před aplikacemi typu rodičovské kontroly, které pořizují snímky obrazovky vašeho procházení webu nebo sledují webové stránky, ke kterým přistupujete.

Soukromé procházení brání lidem ve sledování vašeho procházení webu poté, co k němu došlo, ale stále mohou slídit, zatímco k němu dochází, za předpokladu, že mají přístup k vašemu počítači. Pokud je váš počítač zabezpečený, neměli byste se o to starat.

Sledování sítě

Soukromé prohlížení ovlivňuje pouze váš počítač. Váš webový prohlížeč se může rozhodnout neukládat historii procházení do vašeho počítače, ale nemůže říct ostatním počítačům, serverům a směrovačům, aby vaši historii procházení zapomněly. Když například navštívíte webovou stránku, provoz opustí váš počítač a projde několika dalšími systémy, aby dosáhl na server webové stránky. Pokud jste v podnikové nebo vzdělávací síti, tento provoz prochází routerem v síti, kde váš zaměstnavatel nebo škola mohou přihlásit přístup k webu zde. I když jste ve své vlastní domácí síti, požadavek prochází vaším poskytovatelem internetových služeb, váš poskytovatel internetových služeb může v tomto okamžiku zaznamenat provoz. Požadavek se poté dostane na samotný server webové stránky, kde server může zaznamenat váš přístup.

reklama

Soukromé prohlížení nezastaví žádné z těchto protokolování. Nenechá žádnou historii ležet na vašem počítači, aby ji lidé viděli, ale vaše historie může být vždy a obvykle je – zaznamenána jinde.


Pokud opravdu chcete procházet web anonymně, zkuste si stáhnout a používat Tor.

ČTĚTE DALŠÍ

  • › Jak používat Google Maps Music Controls pro Spotify, Apple Music nebo YouTube Music
  • › Jak rychle začít s poznámkami ke schůzce v Dokumentech Google
  • › Jaké jsou rychlosti čtení/zápisu a proč na nich záleží?
  • › Co je to trhání obrazovky?
  • › Co je to Bid Sniping na eBay a jak ho porazím?